Un roman foarte actual intr-o Uniune Europeana dominata de pusee xenofobe, un thriller pasionant, cu personaje pe care le putem regasi in fiecare tara – sunt concluziile elogioase ale cronicii dedicate de prestigiosul cotidian francez Le Monde romanului Spada, de BogdanTeodorescu, aparut recent in traducere franceza.

“In Romania, cititorii au vazut Spada ca pe un roman cu cheie, atribuind fiecarui rol cate un personaj din viata reala. Fie ca sunt sau nu recognoscibile, personajele principale iti dau un sentiment de familiaritate. Ele apartin tuturor epocilor, tuturor tarilor si rezoneaza acut cu actualitatea. In special in contextul unei Uniuni Europene marcate de reveniri ale nationalismului si de pulsiuni xenofobe”, arata evaluarea extrem de favorabila pe care romanul scriitorului bucurestean in paginile cotidianului. Romanul subliniaza si contradictiile care marcheaza Europa in chestiunea romilor, o tema extrem de sensibila si in Franta, se arata in acelasi articol.

“Inaugurand editura Agullo specializata in literatura noirSpada este mai putin un roman politist si mai degraba un pasionant thriller politico-mediatic care structureaza o forma atipica”, subliniaza cronica semnata de Macha Séry. Autoarea remarca in mod special stilul romanului, care creeaza atmosfera autentica prin elemente de context redate foarte realist: “Bogdan Teodorescu se limiteaza la descrieri scurte. De multe ori privilegiaza scenele de dialog, relatarea directa a informatiei, in forma unor alocutiuni televizate, reuniuni ministeriale sau articole de presa. Pe scurt, culisele puterii si reprezentarilor sale”.

(www.rtv.net)