Extrem de bine scris, amuzant, cinic si foarte credibil: iata ce spun criticii literari francezi despre romanul Spada, semnat de Bogdan Teodorescu, aparut recent in editie franceza, si pe care il descriu drept “un adevarat roman noir, pasionant, politic in sensul nobil al termenului, care indeamna la reflectie si descrie sferele puterii fara a le face nicio concesie”.

“Bogdan Teodorescu stie foarte bine despre ce vorbeste. El descrie o lume cruda, violenta, lipsita de mila, unde conteaza doar rezultatele, indiferent de mijloace. In aceasta lume trebuie sa respecti drepturile omului nu din convingere, ci fiindca sunt fonduri europene in joc; sa menajezi un grup social nu pentru eventuala sa utilitate pentru societate, ci in functie de amenintarea pe care o reprezinta in alegeri”, se arata in evaluarea facuta romanului Spada de echipa Quatre sur Quatre, un blog literar francez, specializat in analizarea aparitiilor editoriale din zona romanelor politiste.

Romanul e amuzant, cinic, spune lucrurilor pe nume si, din pacate, e foarte credibil. Extrem de bine scris, romanul demonteaza minutios si inteligent mecanismele puterii, unul cate unul. Exceleaza in mod special in a evidentia folosirea rasismului latent si a antagonismelor sociale de catre actorii politici pentru obtinerea de beneficii personale”, subliniaza cronica franceza.

Autorii nu se sfiesc sa arunce o sageata si catre clasa politica franceza, cunoscuta in ultimii ani pentru modul in care a folosit subiectul romilor proveniti din Romania pentru a obtine avantaje in perspectiva  disputelor electorale: “Fie ca aceia care nu i-au folosit niciodata pe romi in manevre profund politice sa arunce primii cu piatra in romani”.

(www.stirilekanald.ro)