Și vom muri cu toții în chinuri

(POLIROM, București, 2019)

Într-o țară europeană cu un arc muntos în mijloc, străbătută de un fluviu și având ieșire la mare, sosesc pe rînd trei călători. Unul aduce moartea, altul trăiește împreună cu ea, în vreme ce al treilea încearcă să o evite. Personajele intră în scenă ca niște pasageri care urcă la bordul unui pachebot de lux, își găsesc cabinele, își despachetează bagajele și încearcă să se pregătească pentru călătoria ce va urma.

Treptat, ritmul se întețește și pune în mișcare mici și mari teme ale lumii în care trăim. Supravegherea electronică, social media, propaganda, oamenii temuți de alți oameni temuți, refugiații, turismul sexual, toate amestecate cu discuții molcome despre vinuri fine, sport, trabucuri rare sau mâncare în exces.

Dar dacă toate acestea nu sunt decât o perdea de fum?

În romanul lui Bogdan Teodorescu nimeni nu este ceea ce pare.

Bogdan Teodorescu s-a născut la București, a debutat cu versuri în România Literară în 1979 și în volum la Editura Albatros în 1982. După 1989 a lucrat în presă și în consultanță politică. A publicat peste 1.500 de articole și mai multe lucrări și articole științifice dedicate fenomenului politic din România. Din 1997 predă marketing politic și electoral la SNSPA și în 2006 își ia doctoratul în comunicare cu o teză despre istoria manipulării. Primul roman, Copiii teribili nu învață istoria, scris înainte de Revoluție, îi apare în 1991. Urmează Spada (2001), Dacic Park (2005), Băieți aproape buni (2010), pentru care primește Premiul Asociației Scriitorilor din București, 54/24 (2011), Călător prin lumea mare (2013), Libertate (2016). A fost tradus în Franța, Grecia și Spania. Pentru ediția franceză a romanului Spada, Agullo Éditions, a fost nominalizat la Prix du livre européen 2016.