Un roman noir si extrem de realist, revolutionar, cu adevarat contestatar si pe care toti ar fi bine sa-l citim inainte sa ne uitam la stiri, „o comoara care m-a facut sa vibrez” – sunt verdictele unui scriitor si critic de origine belgiana despre romanul Spada semnat Bogdan Teodorescu, lansat in aceasta primavara in Franta.

„Pornind de la un simplu deces, Bogdan Teodorescu face o critica extrem de ampla a lumii noastre guvernate de regulile rating-ului, politicii si economiei”, apreciaza scriitorul, impresionat de realismul cu care sunt descrise „mecanismul relatiilor care unesc puterea si presa, economia structurala a unei tari si dorinta sa de a se integra in cercul Marilor Puteri Occidentale (…) mediocritatea politicilor, minciuna si disimularea, pretul platit pentru satisfacerea dorintelor, puterea banilor si recunoasterea de care se bucura “portofelul”, santajul”.

Olivier Vanderbecq, scriitor si critic literar, marturiseste ca a terminat cartea in noaptea de 14 iulie (cand a avut loc atentatul terorist de la Nisa), sensibilizat deci de un context cumva similar celui descris in roman, care are in centru o serie de asasinate cu autor necunoscut.

Chiar daca actiunea este plasata in Romania, autorul cronicii considera cartea extrem de relevanta si in peisajul actualitatii franceze: „Aceasta fabula satirica isi gaseste perfect locul in lumea noastra, in tara noastra si probabil si in altele.  Nu cunosc Romania, dar nu conteaza, fiindca aceste lucruri se intampla si in tara mea”.

In opinia sa, romanul este o radiografie cruda, dar infuzata de umor negru, a modului cum actioneaza si functioneaza puterea oriunde: „Spada este un veritabil afis al vietilor noastre, aratandu-ne ce se joaca in fiecare zi in culisele fiecarui palat, in anticamera fiecarui partid. Nu este fictiune politica, ci cuvinte marcate de un umor “so British” stil Monty Python care loveste exact acolo unde doare si deranjeaza mai tare”.

„O carte cat o descoperire. Spada descrie bine nu doar o poveste despre crime in serie. Spada spune povestea unei tari, vorbeste despre resorturile sale secrete, despre urile sa viscerale si originea lor”, arata si criticul revistei „La Vie Est Belle VOYAGES”, care apare in Frana.

„Un roman cu stil nervos si angajat”, care „te va ajuta sa stii mai multe pe tine, cel care detesta politica si informatiile de la televizor”, „o lectura pe care am apreciat-o, un autor pe care cu siguranta il vom urmari”, subliniaza si blogul literar de limba franceza Dealer des Lignes.

De la lansarea sa in Franta, cartea a primit constant elogii din partea criticilor francezi, in presa, pe blogurile specializate, precum si in librarii. Cronica elogioasa din cotidianul Le Monde a numit Spadaun roman foarte actual intr-o Uniune Europeana dominata de pusee xenofobe, un thriller pasionant, cu personaje pe care le putem regasi in fiecare tara”.

(f eminis.ro)

spada kleber