Profesorul Bogdan Teodorescu afirmă că din paginile noului său roman, „Libertate”, apărut la Editura Cartea Românească, în care personajele sunt „oameni absolut obișnuiți”, transpare faptul că „politicul și politica se află printre noi, cu toate aspectele lor”.

„Acțiunea cărții se petrece în România. Secolul XXI. Și totul se amână. Este prima dată când mă ocup de oameni absolut obișnuiți, complet în afara — sau ei cred că sunt în afara — jocului politic sau a jocului media, sau în afara gradului de interes a primei pagini, dar care constată că, de fapt, nimeni nu este în afara acestui joc și că politicul și politica se află, practic, printre noi, cu toate aspectele lor: și cele pe care le înțelegem și cele pe care nu le înțelegem sau nu le acceptăm”, a declarat pentru AGERPRES autorul.

După primul roman „Spada”, apărut în 2001, dedicat unui ipotetic conflict între români și romi pe teritoriul României, a cărui traducere a fost lansată miercuri la Paris de Editura Agullo Edition, și „Băieți aproape buni” (Premiul Asociației Scriitorilor din București), „Libertate” reprezintă, potrivit autorului, „o încheiere a unei trilogii în care nu există nici personaje și nici linii comune epice, ci doar dezvoltarea a trei cadre din societatea românească post-revoluționară, fiecare urmărind aspecte ale spațiului public românesc — zona politică, media, dar și viețile cetățenilor”.

” ‘Libertate’ analizează felul în care politicul, sistemul și presiunea socială se abat asupra vieții unor oameni obișnuiți. Dacă primele două romane se refereau la spațiile pe care cetățeanul le vede — lumea politică, lumea media, lumea serviciilor secrete — acum vorbim de niște oameni normali, dar pe care evoluția socială și ceea ce se întâmplă în țară îi afectează direct, deși, aparent, ei, prin natura existenței lor — solidă, reușită, cu performanțe economice și cu o viață casnică bine pusă la punct — erau convinși că această presiune nu poate să existe. Ei bine, în cartea mea despre asta este vorba: despre modul în care viața noastră poate fi influențată în orice moment de evoluțiile, de deciziile, mai mult sau mai puțin corecte sau legale, ale sistemului”, a spus Teodorescu.

IMG_4504_SO - CopyEl a menționat că cititorul nu trebuie să se aștepte să recunoască în spatele personajelor romanului figuri din lumea publică românească.

„Nu, din contră. Dacă în primele două cărți, cel puțin prima, „Spada”, în care foarte multe personaje au fost recunoscute, cronicile la acea epocă s-au întrecut în a identifica cine, ce personaje erau — vorbeam de 20 — 25 de personaje mai mult sau mai puțin recognoscibile, mai ales prin discurs — acum nu este nimic de recunoscut”, a precizat Bogdan Teodorescu.

Scriitorul a precizat că în noul roman sunt recunoscute însă situații. „E amuzant că părți din scandalurile care acum au dominat România — Panama Papers ș.a. — se regăsesc acolo, deși cartea a fost scrisă înainte. Nu aveam de unde să știu că Panama Papers va izbucni, dar sunt personaje care au de-a face cu așa ceva”, a spus Teodorescu, menționând că preferă ca publicul să descopere în paginile noului să roman referiri la o altă dezbatere care „a fost extrem de largă în România anul trecut și în primăvara aceasta”. „Prefer să nu v-o spun pentru că este una dintre cheile romanului”, a adăugat autorul.

Despre „Libertate”, scriitorul Horia Gârbea afirmă că este o carte de succes.

„Aici avem toate datele pentru o carte de succes: acțiune palpitantă, suspans, personaje puternice care-și prezintă hotărâte punctele de vedere, ironie și un final neașteptat. Dar este mai mult decât o narațiune antrenantă. Există un plan de profunzime tulburător, o privire în abisul unei societăți întocmite greșit, imprevizibilă, capabilă să distrugă vieți cu un cinism absolut. Un strat social, destinat aparent succesului, relaxat și superficial, trăiește, fără s-o știe sau ignorând pericolul, pe muchia prăpastiei. ‘Libertate’ este unul dintre cele mai bune, dar și unul dintre cele mai neliniștitoare romane despre dilemele și riscurile existenței noastre fragile”, a declarat Horia Gârbea.

Pe masa de lucru a lui Bogdan Teodorescu se află, pe lângă o lucrare de specialitate, „un proiect foarte îndrăzneț, despre o cu totul altă zonă din societatea românească, ce se referă și la capitole de istorie”.

„Este o frescă istorică a României de la 1920 până încoace, dar dintr-un punct de vedere neobișnuit”, a dezvăluit scriitorul.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)